پرونده مرحله منطقهاي رقابتهاي شانزدهمين جشنواره بينالمللي قصهگويي کانون عصر روز چهارشنبه 27 دي با برگزاري آييني ويژه و معرفي 9 قصهگوي برتر به کار خود در بوشهر پايان داد. سالن سينما شهيد آويني اين شهر پس از سه روز رقابت قصهگويان 8 استان کشور شاهد معرفي برگزيدگان اين جشنواره بود، قصهگوياني که بايد طي روزهاي 28 بهمن تا 1 اسفند تواناييهاي خود را در کنار قصه گويان برتر سه منطقه ديگر کشور محک بزنند.
پيشتر سه جشنواره ديگر منطقهاي در شهرهاي رشت، بندرعباس و کرمانشاه برگزار شده بود و دو گروه داوري قصهگويان اين رقابتها را مورد ارزيابي قرار داده بودند.
در بوشهر نيز طي روزهاي 25 تا 27 دي 41 قصهگو از استانهاي اردبيل، اصفهان، بوشهر، خراسان شمالي، سمنان، کرمان، گلستان، همدان به نقل قصههاي خود از زندگي قهرمانان و پهلوانان ايراني و متون ادبي کهن ايران پرداختند و گروه سه نفره داوري شامل پروين وفايي از خوزستان، بهناز فتاحي از کرمانشاه و معصومه باقري از همدان اين قصهها را داوري کردند.
اين در حالي بود که صبح روز 27 دي آخرين گروه قصهگويان روي صحنه رفتند و به ترتيب قصه"دزدان در مسجد جامع" ، "ديو ديگ به سر" و"رستم 10 ساله" توسط توسط نرجس شمس الديني، سميرا آذريپور و مسعود شاهنگي هر سه از اصفهان و قصههاي "بدون رودربايستي" ،"تير سرنوشت" ، "بهشت زمين" و "پهلوان پهلوانان" به ترتيب توسط طيبه اعتمادي و صفيه هاتفي هر دو از کرمان ، نيلوفر صفروند از اردبيل و سيما نوروزي سپيده از همدان و "پارچه سرور" توسط فاطمه يوسفي از خراسان شمالي و "هنوز آواز ميآيد" توسط حميده ناجي از بوشهر روايت شد.
در پايان نيز طي آييني که با برنامههاي مانند اجراي نمايش، اجراي سرود ملي توسط گروه موسيقي نيروي دريايي و ... همراه بود جوايز برگزيدگان به آنان اهدا شد.
همچنين از تلاش داوران، مجريان برنامه و ناهيد جهازي استاد نشست تخصصي جشنواره نيز با اهداي لوح تقديري قدرداني شد.
در اين مراسم معاون فرهنگي کانون، معاون سياسي امنيتي استانداري بوشهر و مديرکانون اتان بوشهر نيز سخنراني کردند.
معاون فرهنگي کانون: قصهگويي فرهنگ قرآني را به ميان خانوادهها ميبرد
معاون فرهنگي کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان، ترويج فرهنگ قرآني از طريق قصهها را يکي از رويکردهاي اصلي کانون در ورود به جشنوارههاي قصهگويي عنوان کرد.
به گزارش روابط عمومي و امور بين الملل کانون، محمدباقر آدوسي در آيين تجليل از برگزيدگان جشنواره قصهگويي منطقهاي در بوشهر با بيان اين مطلب گفت: با توجه به رشد فنآوري و رسانههاي تصويري بسياري از خانوادهها اعتقاد دارند ارتباطهاي کلامي و چهره به چهره همچون دارويي شفا بخش ميتواند در روح و جان بچهها نفوذ کند و آنها را با شخصيت حماسهسازان و دلاوران عرصههاي ديني و ملي آشنا کند و آنگونه که نياز جامعه ايجاب ميکند شخصيت آنها را بسازد.
آدوسي با بيان اينکه کانون به دنبال گسترش و ترويج فرهنگ قصهگويي در جامعه است، رويکرد درون سازماني را از ديگر اهداف کانون در جشنوارههاي قصهگويي عنوان کرد و افزود: برخي از فعاليتها تربيتي و برخي ديگر شبهتربيتي هستند.
وي تصريح کرد: جايگزيني فعاليتهاي تربيتي به جاي شبهتربيتي يکي از فعاليتهاي اعتقادي و زيربنايي در پرورش کودکان و نوجوانان است و کانون به دنبال عمل به چنين برنامههايي است.
معاون فرهنگي کانون قصهگويي را به عنوان يکي از فعاليتهاي چهلگانه کانون معرفي کرد که تنها منحصر به کودکان و نوجوانان نيست و بزرگسالان نيز ميتوانند از آن بهره ببرند.
آدوسي با اشاره به اينکه خداوند اولين قصهگوي جهان هستي است خاطرنشان کرد: فطرت کودکان به فطرت الهي نزديک است بنابراين آنها از قصهگويي به عنوان يک ابزار تربيتي، تاثير شگرفي ميپذيرند.
وي با تاکيد بر اين نکته که در حوزه قصه تلاش ميشود که از انگيزه کودک و نوجوان يعني حرکت از درون يا الزام براي تحکيم ايمان و اعتقاد بچهها بهره برد، اضافه کرد: مفاهيم بلند اعتقادي و عرفاني را نميتوان به صورت مستقيم به کودکان و نوجوانان منتقل کرد بلکه بايستي به شيوهاي غير مستقيم اين کار صورت گيرد.
آدوسي گفت: مربيان کانون از طريق قصه به دنياي کودکان ورود پيدا ميکنند و دنياي آنها را ميسازند و آنها را در مسير عمل قرار ميدهند.
معاون فرهنگي کانون استفاده از ابزار قصه و قصهگويي در تربيت کودکان و نوجوانان و پرورش فکر و خردورزي در آنها را وظيفه اصلي مربيان کانون به عنوان متوليان حوزه کودک و نوجوان برشمرد و افزود: جشنوارهها فرصتي براي تقويت توانمندي مربيان براي کار در مراکز فرهنگي و هنري کانون و سوق دادن کودکان به سمت خردورزي و تعهدمحوري است.
محمد باقرآدوسي ضمن قدرداني از تلاش همکاران بوشهر در برگزاري مرحله منطقهاي شانزدهمين جشنواره قصهگويي اذعان داشت: استان بوشهر در سده اخير شاهد دلاوريها و شجاعت مردمش و شادابي و دريا دلي آنها بوده و اين امر باعث شده است براي دومين سال متوالي به عنوان ميزبان جشنواره قصهگويي انتخاب شود ما ميتوانيم از اين فرصت در جهت توانمند سازي همکاران و ترويج فرهنگ قصهگويي بهره بيشتري ببريم.
وي در پايان گزارشي از روند برگزاري شانزدهمين جشنواره بين المللي قصهگويي ارايه داد.
معاون استانداري: قصهگوييِ رو به فراموشي را به درون خانهها ببريد
معاون سياسي امنيتي استانداري بوشهر گفت که براي بردن سنت فراموش شده قصهگويي به درون خانههاي ايرانيان بايد تلاش بيشتري از سوي متوليان فرهنگي صورت بگيرد.
محمد حسن پرآور در آيين پاياني مرحله منطقهاي شانزدهمين جشنواره بينالمللي قصهگويي در بوشهر يادآور شد که ايرانيان از گذشته با قصه انس و الفتي داشتهاند و مادران در کنار زمزمه آيات قرآن، قصهها را در گوش ما نجوا ميکردند اما پيشرفت فنآوري و ورود به جامعه مجازي، باعث کم رنگ شدن اين سنت در ميان خانوادهها شد به باور من برگزاري جشنوارههاي قصهگويي ميتواند به گسترش اين فرهنگ کمک کند.
وي عزم کانون در توسعه قصهگويي و استقبال جامعه از اين هنر را از جمله عواملي برشمرد که ميتواند اين سنت ارزشمند و تاثيرگذار را بار ديگر احيا کند.
معاون سياسي امنيتي استاندار بوشهر در عين حال تاکيد کرد که کانون بيش از 40 نوع فعاليت به جامعه ارايه ميدهد ولي معتقدم که توسعه قصهگويي در جامعه به همراهي و کمکهاي تمامي دستگاههاي فرهنگي نياز دارد.
"پرآور" ادامه داد بچهها از کودکي با قصه انس ميگيرند و اين هنر در تعليم و تربيت و شکلگيري شخصيت آنها بسيار موثر است.
وي تاکيد کرد که اگر آينده کودکان و نوجوانان براي ما اهميت دارد بايد به قصهگويي بها بدهيم و به اثر بخشي فعاليتها و تامين نيازهاي جامعه و بچهها توجه کنيم.
او رقابت در جشنواره قصهگويي را به رقابتي تشبيه کرد که همه در آن برنده هستند و شکستي در آن وجود ندارد.
"پرآور" در پايان با ابلاغ سلام فريدون حسنوند استاندار بوشهر عنوان کرد که وي مايل بود در اين آيين شرکت کند اما به دليل مشغله زياد موفق به حضور در مراسم پاياني جشنواره نشد.
بر اساس اين گزارش خليل رضايي مديرکل آموزش و پرورش استان بوشهر نيز طي سخناني به تاثير جنگ نرم بر روي اعتقادات و ايمان نسل جوان و نوجوان اشاره و تصريح کرد که قصهگويي ميتواند به تقويت اعتقادات ديني کودکان و نوجوانان کمک کند.
وي در پايان اظهار اميدواري کرد که اين قصهها با شيوههايي هرچه جذابتر همراه با نوآوري براي کودکان و نوجوانان روايت شود.
مديرکانون بوشهر: ريشه درخت قصهگويي را در خاک محکم کنيم
مدير کانون بوشهر نيز در ابتداي اين مراسم گفت: از روزگارهاي قديم تا به امروز قصهها نقش مهمي در تربيت کودکان بر عهده داشته است.
زکيه اميرپور با بيان اينکه عبارت يکي بود يکي نبود از نظر مربيان کانون تنها حمد و ثناي خداوند است، افزود: قصهگويي به عنوان واسطه تربيتي بسيار پر مخاطب و پر اهميت و نهادينه شده در ميان کودکان و نوجوانان است.
وي تصريح کرد: کانون به عنوان يکي از متوليان کودک و نوجوان تلاش ميکند فرهنگ قصهگويي را در ميان خانوادهها و کودکان رواج دهد.
اميرپور علت بروز برخي ناهنجاري و مشکلات جوامع بشري را در کمرنگ شدن استفاده از شيوههاي تربيتي غير مستقيم مانند قصهگويي در مراکز آموزشي و در ميان خانوادهها دانست و اظهار اميدواري کرد با برگزاري چنين برنامههايي بتوانيم ريشه درخت قصه را در خاک محکم کنيم.
او همچنين در گفتو گوي جداگانهاي با ستاد خبري جشنواره، جشنوارههاي قصهگويي را فرصتي براي بيان قصههاي ايراني از دريچهاي نو دانست.
اميرپور اذعان داشت: قصهگويي فعاليت ضروري و اساسي در کانون به شمار ميآيد که در واقع ابزاري شايسته براي انتقال اخلاقمداري، نيکخواهي و آشنايي با مفاهيم تربيتي و خدادوستي است و کساني که به عرصه قصهگويي قدم ميگذارند به خوبي به اهميت و جايگاه اين فعاليت واقف هستند.
وي افزود: هدف از برگزاري اين جشنوارهها کسب رتبه و مقام نيست بلکه احياي اين فعاليت که در دل عموم و در تجربههاي پدربزرگ و مادربزرگها جاي دارد ميتواند از اهداف اصلي جشنواره به شمار آيد.
در همين حال وي گفت که آموزش و پرورش براي بهرهمندي بيشتر از قصهگوييهاي انجام شده در جشنواره، ابراز تمايل کرده است تا در صورت امکان، لوح فشرده قصهها در اختيار مدارس قرار گيرد.
دبير اجرايي جشنواره، سطح کيفي قصهگوييها را مناسب ارزيابي کرد و تصريح کرد: ميزبانان جشنوارهها نيز بايستي به بحث اجرايي جشنواره از لحاظ محتوا و ظاهر امر توجه ويژهاي داشته باشند زيرا که حفظ حرمت شرکتکنندگان، در ايجاد انگيزه بسيار تاثيرگذار است.
اميرپور همکاري استانداري، آموزش و پرورش و صدا و سيما را در برگزاري جشنواره منطقهاي قصهگويي ستودني دانست و از تلاش و همدلي همکاران خود در کانون بوشهر قدرداني تشکر کرد.
مدير کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان بوشهر افزود : اين استان از لحاظ اجرايي آمادگي برگزاري جشنواره را در سطح بينالمللي نيز دارد که به دليل کمبود برخي امکانات در استان اين امر ميسر نشد.
وي اظهار اميدواري کرد که در سالهاي آينده ميزباني جشنواره قصهگويي در سطح بينالمللي به استان بوشهر سپرده شود.
روايت رويدادهاي جشنواره در نشريه "افتو متل"
ويژهنامه شانزدهمين جشنواره قصهگويي بوشهر با عنوان "افتو متل" (به معناي آفتاب قصه در گويش بوشهري) در دو شماره منتشر و در اختيار قصهگويان قرار گرفت.
سردبير اين ويژهنامه، بوشهر را خطه شور و شعر معرفي کرده و گفته است برگزاري جشنواره قصهگويي، قصه به قصه بر شعاع دانستههاي پير و جوان اين شهر افزوده است.
دربخش ديگر ويژهنامه، زکيه اميرپور مدير کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان بوشهر و دبير اجرايي جشنواره در پيامي کوتاه هدف از برگزاري جشنواره قصهگويي را ايجاد فرصتي مناسب براي کسب تجربه قصهگويان در جهت ارتقاء بيشتر اين فعاليت ارزنده عنوان کرده است.اهم اخبار جشنواره، مصاحبه با داوران و کارشناسان و گزارشي از حال و هواي جشنواره از ديگر بخشهاي افتو متل است.
در دو شماره اين نشريه قصههاي بومي بوشهر با گويش محلي منتشر شده است.
برگزيدگان قصهگويي جايزه گرفتند
در نهايت بر اساس راي هيات داوران متشکل از مهناز فتاحي، معصومه باقري و پروين وفايي، در بخش برگزيدگان پيشين مهدي رحماني با قصه" راز درخت انجير" از اصفهان وزهره منتظري با قصه " مرد جوراب باف" از استان کرمان موفق شدند تا به مرحله نهايي جشنواره راه پيدا کنند.
براساس اين گزارش قصه "رستم 10 ساله" مسعود شاهنگي از اصفهان تنها برگزيده بخش آزاد اين جشنواره بود.
هيئت داوران در بخش راهافتگان به مرحله منطقهاي، سيده محدثه حسيني از گلستان و سوسن حياتي از بوشهر را به ترتيب با قصههاي "مردي از هزاوه" و" کودک ماهيگير" را به عنوان برگزيده معرفي کرد.
در بخش مربيان عسگر جعفري پاشالو از اردبيل با قصه" نقاش و معمار"، سيما نوروزي سپيده از همدان با قصه" پهلواني از پهلوانان"، نرجس شمس آبادي با قصه "دزدان در مسجد جامع" از اصفهان و مليحه کرمي از بوشهر با قصه" سردار ايراني آريوبرزن" برترينهاي اين بخش بودند.
همچنين هيئت داوران جشنواره بهنام جهاني را به خاطر قصهگويي شايسته از همدان و فاطمه جمالي باشي را به خاطر باز نويسي و بازآفريني مناسب قصه از استان سمنان شايسته تقدير دانست.
هيات داوران: بازنويسي را به کارشناسان بسپاريد
در همين آيين بيانيه نهايي هيات داوران جشنواره نيز توسط معصومه باقري يکي از اعضاي اين گروه سه نفره خوانده شد که در آن بر اهميت انتخاب قصه مناسب به عنوان پايه و اساس قصهگويي خوب تاکيد شده بود.
اين بيانيه همچنين با شمردن ويژگيهاي يک قصه خوب يادآور شده که در برخي از قصههاي جشنواره به اين ويژگيها کمتر توجه شده بود و به نظر ميرسد به ويژه براي بازنويسي و بازآفريني برخي از اين قصهها بايد از افراد صاحب نظر کمک گرفته شود يا قصهگويان در دورههاي آموزشي و برنامههاي توجيهي شرکت کنند.
تفکيک قصهگويي از فعاليتهاي ديگر مانند شعرخواني و نمايش، بهرهگيري از ابزارهايي که در خدمت قصه باشد و انتقال پيامهاي قصه به صورت غير مستقيم از ديگر توصيههاي هيات داوران جشنواره به شرکت کنندگان بود.
کودکان و نوجوانان هم برترينهاي خود را انتخاب کردند
در همين حال رقابتهاي مرحله منطقهاي شانزدهمين جشنواره بينالمللي قصهگويي در بوشهر از منظري ديگر از سوي 2 کودک و 3 نوجوان بوشهري مورد داوري قرار گرفت تا ديدگاه مخاطبان اصلي اين قصهها نيز مورد توجه قرار بگيرد.
آناهيتا يزدانشناس و آناهيتا حيدري پاک دو کودک و زهرا کشاورز، غزل محمدينژاد و اسماء فياضي 3 نوجوان بوشهري در پايان جشنواره 11 قصهگو را به عنوان برترينهاي جشنواره معرفي کردند که 7 نفر از آنها همان برگزيدگان و تقديرشدگان گروه اصلي داوري بودند.
بر اين اساس نام مهدي رحماني با قصه" راز درخت انجير" از اصفهان، مسعود شاهنگي با قصه "رستم 10 ساله" از اصفهان، سيده محدثه حسيني از گلستان با قصه "مردي از هزاوه"، سوسن حياتي از بوشهر با قصه" کودک ماهيگير"، سيما نوروزي سپيده با قصه" پهلواني از پهلوانان" از همدان ، مليحه کرمي از بوشهر با قصه" سردار ايراني آريوبرزن" و فاطمه جمالي باشي با قصه "خون سياوش" از استان سمنان در ميان برگزيدگان بخش داوري نوجوانان نيز ديده ميشد.
اين 5 کودک و نوجوان در عين حال حميده ناجي با قصه "هنوز آواز ميآيد"، قمر غلاميان با قصه "مرد بخشنده" و فاطمه شاکر با قصه "کر و کور و هريريه" هر سه از بوشهر و مريم نوشاد قباد با قصه "ايستاده تنها" از همدان را نيز از منظر خود به عنوان برگزيدگان جشنواره انتخاب کردند.
گفتني است برگزيدگان 4 جشنواره منطقهاي کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان طي روزهاي 28 بهمن تا 1 اسفند 1391 در تبريز تواناييهاي خود را در کنار قصهگويان خارجي محک خواهند زد.