عضو هيات علمي دانشگاه تربيت معلم:
نيما هم دردشناس بزرگي بود و هم درمانگري جسور و شجاع
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت معلم معتقد است: نيما هم دردشناس بزرگي بود و هم درمانگري جسور و شجاع.
بهادر باقري در گفت وگو ايسنا، عنوان کرد: ترديدي نيست که نيما هنرمند جامع الاطرافي است و آشنايي او با فرهنگ و هنر غرب، بويژه فرانسه، چشم او را به آفاق جديدي از انديشه و هنر جهان باز کرده بود و طلايه دار نوجويي و نوگرايي در ادبيات معاصر بود; اما آن چه بيش تر از او مي شناسيم و مطرح و جريان آفرين شده، شعر اوست و او در اين عرصه جدي تر و منظم تر و هدفمندتر عمل کرده و به راستي صاحب سبک جديد و منحصر به فردي است.
وي در ادامه افزود: اين مساله تا حدي نيز طبيعي است. مثلا احمد شاملو در عرصه ي شعر، ترجمه، نمايش نامه نويسي و فرهنگ عامه فعاليت داشت; اما ما بيش تر او را يک شاعر نوپرداز مي دانيم تا يک مترجم; هرچند نمي توانيم منکر ارزش کارهاي ترجمه ي او شويم.
باقري با تاکيد بر اين که مهدي اخوان ثالث نيز چنين ويژگي اي را داشته است، گفت: مردم اخوان را با اشعارش مي شناسند تا با مقاله هاي ادبي و فرهنگي يا مثلا کتاب هاي "بدعت ها و بدايع نيما" و "عطار و لقاي نيما". ولي بايد گفت در طول تاريخ ادبيات ما انگشت شمارند کساني که در هر دو عرصه ي نظم و نثر خوش درخشيده اند; از جمله عطار، سعدي و ناصرخسرو.
او در ادامه به بررسي زمينه هاي آفرينش شعر نيمايي پرداخت و گفت: نيما هم با تحولات راهگشاي شعر غرب به خوبي و عميقا آشنا بود و هم شعر و فرهنگ سنتي ايران را خوب مي شناخت و هنرمندي بي ريشه نبود. از سويي نوآوري شعر غرب را مي ديد که توان و بالندگي شعر آن ديار را افزايش داده بود و از سويي ديگر، شعر فارسي را دچار روزمرگي، تکرار و فقدان تاثير لازم و کارآمدي و هماهنگي با تغيير و تحولات زندگي معاصر مي ديد. در عين حال، در داخل همين فرهنگ و ادبيات سنتي راه هاي پنهاني براي آغاز تغيير را نيز مي ديد. مثلا در ادبيات عاميانه، ادبيات کودکان، نوحه ها، بحر طويل و ديگر قالب هاي نه چندان رسمي و فاخر، کوتاه و بلندي مصرع ها را مي ديد; اما به اين بسنده نکرد و کوشيد تا در نوع نگرش شاعر به خود، جهان و زندگي و در نوع زيبايي شناسي و زبان و بيان شاعرانه انقلاب ايجاد کند.
باقري تصريح کرد: به اختصار مي توان گفت نيما هم دردشناس بزرگي بود و هم درمانگر جسور و شجاعي که جرات سنت شکني و هنجارگريزي را داشت و از موانع و شماتت ها و تمسخر مخالفان بيمي نداشت و توانست عرصه هاي تازه اي در شعر ما بگشايد و به آن خدمت بي نظيري کرد.
اين پژوهشگر با اشاره به اين که هيچ تحول فرهنگي، ادبي، سياسي و اجتماعي در خلا رخ نمي دهد، گفت: عوامل دروني و بيروني فراواني دست به دست هم مي دهند و اراده و درد و آرمان يک يا چند انسان ديگرانديش و تحول خواه نيز در اين بستر مناسب، شکوفا مي شود و به بار مي نشيند.
او يادآور شد: تحولات انقلاب مشروطه و آشنايي ايرانيان با فرهنگ غرب، گسترده شدن تحصيلات آکادميک، صنعت چاپ، آزادي خواهي و تشکيل پارلمان و عواملي از اين دست، زمينه ساز تحول ادبي عميقي شده که طلايه دار واقعي آن نيما بود و در کل مي توان گفت که زمينه مهيا شده بود و کافي نبود و هنرمندي جسور و بااراده مثل نيما لازم بود تا از اين فرصت طلايي استفاده کند. شعر مشروطه از نظر محتوا و نه از نظر فرم، الهام بخش و زمينه ساز شعر نيمايي است.
به گزارش ايسنا، نيما يوشيج - بنيان گذار شعر نو فارسي 21 - آبان ماه سال 1274 در يوش - از توابع کجور و بلده در استان مازندران - به دنيا آمد، و بنا بر نوشته ي "فرهنگ معين"،16 دي ماه سال 1338 ديده از جهان فروبست.
در روستاي زادگاهش خواندن و نوشتن را آموخت. بعدها به شهر آمد، به مدرسه ي سن لويي فرستاده شد و به تشويق نظام وفا به سرودن شعر پرداخت. در سال 1300 نخستين سروده هايش را در روزنامه ي "قرن بيستم" به سردبيري ميرزاده ي عشقي و در پاييز سال 1301 شعر "اي شب" را در روزنامه ي هفتگي "نوبهار" منتشر کرد.
نيما از سال 1317 تا 1320 در شمار هيات تحريريه ي مجله ي "موسيقي" بود و شعرهاي خود را آن جا منتشر مي کرد.
آثار منتشرشده ي نيما يوشيج عبارت اند از: "تعريف و تبصره و يادداشت هاي ديگر"، "حرف هاي همسايه"، "حکايات و خانواده ي سرباز" ، "شعر من"، "مانلي و خانه ي سريويلي"، "فريادهاي ديگر و عنکبوت رنگ"، "قلم انداز"، "کندوهاي شکسته" (شامل پنج قصه ي کوتاه)، "نامه هاي عاشقانه" و غيره.
حمدرحيم اخوت:
کارکرد اسطوره را در داستان، محتوايي و ساختاري مي بينم
محمدرحيم اخوت گفت: کارکرد اسطوره را در داستان بيش تر محتوايي و ساختاري مي بينم تا روايي و صناعتي.
اين داستان نويس در گفت وگو با ايسنا در خوزستان، بيان کرد: اگر بپذيريم که اسطوره نوعي نگرش آدمي به جهان است که بعد جايش را به نگرش تاريخي داد، قاعدتا ديگر کارکردي در فرهنگ امروز و پديده هاي آن از جمله داستان ندارد.
او افزود: اسطوره ها ضمنا حاوي به اصطلاح حقايق يا پرسش هايي است که گذشت زمان و تحولات تاريخي - فرهنگي چندان خللي در آن ها پديد نياورده است. اين گونه درون مايه ها مي توانند نه در نحوه روايت داستاني، بلکه در موضوع و به اصطلاح محتواي داستان جايي داشته باشد.
اخوت خاطرنشان کرد: در واقع اگر بشود صناعت و قالب داستان را از محتواي آن جدا کرد، پرسش ها و حتا پاسخ هايي که اسطوره ها مطرح کرده اند، احتمالا امروز هم بتواند در داستان مطرح شود; به شرط اين که صناعت يعني نحوه روايت داستاني را مخدوش نکند.
او در خصوص استفاده از اسطوره ها در داستان اظهار کرد: اسطوره ها مي توانند دايره شمول و عموميت داستان را گسترده تر کند; به شرطي که در آن خوب جا افتاده باشد; يعني عنصر عاريتي نباشد، باورپذيري داستان و منطق دروني آن را خدشه دار نکند، وصله ناهماهنگ نباشد و به طور تصنعي به داستان تحميل نشده باشد.
اين داستان نويس درباره روند امروزي کردن اسطوره ها نيز گفت: گمان نمي کنم بشود روند مشخصي را براي آن ترسيم کرد. اين روند به هنر داستان نويس و صناعتي که به کار مي برد، بستگي دارد; صناعتي که ابداعي است و چون ابداعي است، ناشناخته است، تا وقتي که هنرمند آن را به وجود آورد. در هر حال، فکر مي کنم بايد با تمام مقتضيات امروز داستان يعني زمان داستان متناسب و هم ساز باشد.
اخوت همچنين بيان کرد: با استفاده تصنعي از اسطوره ها نمي توان يک داستان يا رمان ضعيف را نجات داد; چون اين خود اسطوره نيست که ارزش يک متن را تعيين مي کند; بلکه نحوه استفاده از آن مهم است.
نامزدهاي ماه آذر جايزه شعر طهران مشخص شد
هيئت داوران جايزه ادبي طهران در بخش شعر، شاعر آذرماه طهران را از ميان سه شاعر برگزيده اين ماه معرفي مي کند.
به گزارش فارس، به نقل از روابط عمومي حوزه هنري استان تهران، دبير جايزه ادبي طهران، با اعلام اين خبر گفت: داوري آثار ارسالي به دبيرخانه جايزه ادبي طهران در بخش شعر به پايان رسيده است و هيئت داوران سه شاعر جوان را در اين بخش معرفي کرده اند.
عباس محمدي ادامه داد: ابوالفضل صمدي (از خمين)، رضا شيباني و مهدي شهابي (هر دو از تبريز) به دور نهايي جايزه ادبي طهران راه يافته اند.
وي افزود: برگزيده نهايي جايزه شعر يک شنبه(20 دي ماه) معرفي خواهد شد.
شاعران و نويسندگان جوان سراسر کشور مي توانند براي شرکت در جايزه ادبي طهران، آثار خود را به آدرس: تهران، خيابان شهيد احمد قصير(بخارست)، خيابان دوازدهم، شماره 3 يا به پست الکترونيک حوزه هنري استان تهرانir.infotehranmah ارسال کنند.